Mergem azi intr-o insula-tara, o insula mitica, o gradina a Raiului, o tara cu multe nume in istorie, numita Tambapanni inaintea lui Hristos, Lanka in Ramayana, Eelam in limba Tamil, Tabropana in greaca veche, Sarandib (de une si cuvantul serendipity) in persa si araba, Ceilao in portugheza de unde si varianta in engleza Ceylon, ultimul nume sub care a fost cunoscuta Sri Lanka.
Gradina cu mirodenii a Imperiului Britanic si a lumii, Sri Lanka, este azi un melanj special al unei lumi coloniale apuse ce a venit sa dea o ultima tusa unui loc binecuvantat de natura cu toate aromele si frumusetile Pamantului. Calatorul va regasi aici toate religiile lumii, va regasi aici toate formele de relief ale lumii, cu exceptia desertului, va regasi aici toate mirodeniile estului.
Acest articol poate surprinde prea putin din Sri Lanka, pentru ca aceasta este tara pe care trebuie sa o vezi si sa o mirosi, sa o simti, sa o auzi, ca sa o intelegi si sa nu o mai uiti. Este tara care iti ramane acolo, undeva, intr-un colt de suflet, chemandu-te la ea pentru totdeauna, cu glas de mireasma orientala. Nu este o tara pentru orice calator; ca si India sau Nepal, trebuie sa mergi acolo cu inima deschisa, lasand la o parte toate prejudecatile, toate ifosele, toate frustrarile sau principiile lumii civilizate.
Dar sa incepem…
Pornim de la plaja, din nordul capitalei Colombo, din micul orasel Negombo, in care, dupa zbor, poti prinde o zi-doua de relaxare la malul Oceanului Indian; hotelurile nu sunt scumpe (ar fi bine sa nu te astepti totusi la mari minuni in ale confortului), dar isi trateaza oaspetii cu foarte multa atentie si caldura.
Daca nimeresti acolo de Craciun, vei avea ocazia sa imparti un bufet bogat
cu turisti din toate colturile lumii si sa te viziteze si un Mos Craciun mai brunet
sau sa privesti un dans traditional, pe plaja.
Dupa ocean, urmatoarea oprire ne pune fata in fata cu o lacrima a Sri Lanka-i, cu o dovada a faptului ca dezvoltarea economica si civilizatia pot calca in picioare si pot distruge ceea ce natura a pastrat milenii intregi, pentru ca ne oprim in Pinnawala, orfelinatul elefantilor.
Dar, pana acolo, drumul te poarta pe strazi aglomerate
pe langa plantatii de ananans
gradini exotice cu nuca de cocos
piper
temple hinduse
biserici catolice
jackfruit
fructe de rambutan
poti admira ultimul trend in materie de moda
si mai poti sa dai peste turul ciclist al insulei
Dupa cum spuneam, Pinnawala e un orfelinat al puilor de elefant abandonati/pierduti de mamele lor si, in acelasi timp, un refugiu pentru elefantii abuzati de oameni (pusi sa care lemne, pietre sau fier etc) sau care si-au pierdut locul in care vietuiau din cauza proiectelor imobiliare.
Pe langa a-i admira, poti sa faci o mica plimbare calare pe un elefant, banii vor fi folositi pentru intretinerea acestuia si, oricum, este o munca mai usoara decat cea de la care au fost salvati.
Plecam din Pinnawala si trecem pe langa campuri cu orez
si paduri de cocotieri
pentru a ajunge la Sigirya, langa orasul Dambulla. Sigiriya inseamna “Stanca Leului” si chiar este o stanca masiva, inalta de 200m, acum inscrisa in UNESCO World Heritage Sites. A fost capitala in vremurile ei bune, atunci cand un rege a decis prin secolul 5 sa-si construiasca palatul in varful ei si sa o decoreze pe laturi cu fresce colorate.
 Drumul pana sus nu e usor, dar incepe frumos, printre terase verzi, cu lacuri si maimute
si continua, odata ajunsi la baza stancii,
pe scari
pe langa frescele colorate
pana in varf
unde se gasesc ruinele palatului
si de unde ai o vedere superba
la plecare, poti sa te opresti putin si sa te unduiesti impreuna cu o cobra regala pe muzica
Langa Sigirya gasesti hoteluri frumoase, intre campuri de orez
si plantatii de mango
Apoi, drumul te duce catre templul budist din Dambulla, unul dintre cele mai vechi temple din Sri Lanka, cunoscut si sub numele de Templul din pestera, dat fiind faptul ca toate cele 153 de statui care-l reprezinta pe Buddha au fost ridicate/cioplite in pesteri
parasim Dambulla si ne indreptam catre Kandy, dar, pe drum ne oprim la o gradina de mirodenii unde, printre altele, vedem un arbore de cacao cu fructe
vanilie pastai
un jackfruit, arborele cu cel mai mare fruct care creste direct de pe tulpina
Dupa gradina de mirodenii, drumul continua printre nesfarsite culturi de orez
pe langa vanzatori ambulanti de rambutan
pe strazi sufocante
pana in regiunea Kandy, unde nu te poti abtine sa nu te opresti la un atelier de prelucrare a pietrelor pretioase
Kandy e un oras maricel si frumos,
cu hoteluri cochete, locuite atat turisti, cat si de maimute
cunoscut de catre turisti datorita pietrelor pretioase si de catre budisti datorita Templului dintelui, un templu venerat datorita faptului ca adaposteste un dinte al lui Buddha
Kandy ofera turistilor si altceva, dansurile traditionale din toate regiunile Sri Lanka-i fiind foarte bine primite de turisti
Acestea se incheie cu mersul pe jaratec
Si pentru ca Sri Lanka e cunoscuta in lume datorita ceaiului (cati dintre voi n-au baut Ceylon tea sau ceai verde/negru etc?), nu poti sa nu treci printre plantatiile nesfarsite
sa nu te opresti la o veche fabrica coloniala de ceai
aflata inca in functiune
unde sa vezi vechile aparate din timpul Imperiului Britanic
si sa te miri de rezistenta femeilor care culeg frunzele de ceai
De prin Sri Lanka
Aveti aici o particica din Sri Lanka, o tara frumoasa, o tara unica si surprinzatoare, cu oameni calzi si haiosi, o tara care inca isi mai pastreaza mireasma mistica si coloniala, o tara din Lumea Frumoasa…
Foarte frumos!
Multumesc!
Comments are closed.