“Marrakech m-a invatat culoarea” – Yves Saint Laurent
Orasul rosu, asa i se mai spune, datorita zidurilor care il inconjoara. “Pamantul lui Dumnezeu” inseamna in vechea limba berbera. Nu este nici capitala, nici cel mai mare oras si nici cel mai vechi oras al Marocului. Insa este cel mai viu, mai colorat si mai incarcat de cultura dintre orasele Marocului.
Ai multe de facut si de vazut in Marrakech.
Se spune ca nu exista calator care sa nu se fi pierdut pe stradutele din orasul vechi sau din imensa piata a Marrakech-ului. Dar va spun, este cea mai frumoasa ratacire de care un calator poate avea parte in viata, pentru ca acele stradute au o savoare araba ce va va incanta privirea si simturile si va va umple sufletul de amintiri nepretuite.
Dar, sa-i dam drumul si sa hoinarim putin
si apoi, rupti de oboseala, sa ne asezam in Djemaa El Fnaa, imensa piata a Marrakech-ului, unde in sunetele imblanzitorilor de serpi, sa savuram cele mai bune mancaruri marocane
V-am spus, veti fi ispititi
Va spuneam ca Marrakech inseamna istorie. Palatul El Badi este martorul tacut al acesteia. Construit in secolul 16 ca o replica a mult mai cunoscutului Alhambra din Granada din materiale rare cum ar fi marmura de Italia, porfir din India, jad din China si praf de aur din Sudan, acum este in ruine si e “locuit” de pisici si o multime de berze:
Mormintele Saadiene, pierdute timp de sute de ani sunt o formidabila pledoarie pentru frumusete. Cuprinde ramasitele a aproape 60 de membrii ai dinastiei Saadi, printre care si ale sultanului Ahmad al-Mansur. Marmura de Carrara si lemnul de cedru lucrat cu motive islamice, gradinile impanzite cu morminte ale slugilor si soldatilor credinciosi, toate creeaza o atmosfera mistica si eterica
Exista in Marrakech o universitate din secolul 14. Da, atunci cand pricipatele romane, abia formate, dadeau primele batalii cu turcii. Ben Youssef Madrassa se numeste universitatea, una dintre cele mai mari din Afica de Nord si, pe cat de mare si de veche e, pe atata de frumoasa:
Si sa trecem si la culoare. Gradinile Majorelle. Numele lor vine de la pictorul francez Jacques Majorelle, dar au devenit faimoase dupa ce Yves Saint Laurent le-a cumparat si le-a renovat. Acum adapostesc un Muzeu de arta islamica si plante de pe 5 continente.
Istorie si frumusete inseamna si Palatul Bahia. Construit intr-o imensa gradina de 8000mp de catre un mare vizir marocan drept locuinta pentru cele 4 sotii, cele 24 de concubine si multitudinea de copii, s-a vrut cel mai frumos palat al timpurilor.
Sa va spun cate ceva si despre noptile marocane. Va sfatuiesc sa alegeti un riad pentru cazare, nu un hotel obisnuit. Riad-ul este o casa sau palat traditional marocan, cu gradina sau curte interioara si, multe astfel de case au fost renovate si incluse in circuitul turistic. Gasiti multe, la preturi bune si aveti sansa sa experimentati una dintre cele 1001 de nopti.
In final, va las cu versurile unui cantec
“Marrakesh, come to Marrakesh/ To the city of gold near the sky/ Marrakesh, come to Marrakesh/ Where the troubles of life drift on by”