Siria, este cel mai mare stat izvorat din Levantul cunoscut de inaintasii nostri. Este o tara cu campii roditoare, castele cruciate, cu temple romane, mesopotamiene, moschei impunatoare si milenare, oameni calzi si veseli, mari frumoase, mancare extraordinara….
As fi vrut sa scriu asa acum, ar fi trebuit sa scriu acest articol pe timp de pace, dar, de cand am parasit Siria si pana cand a inceput razboiul, a trecut mai putin de o luna. Si, de cand a inceput razboiul, pana acum, au trecut ani. Si odata cu anii, frumusetea ei a palit, templele au fost distruse in mare parte, oamenii au murit, supravietuitorii s-au intristat, marile s-au umplut de portavioane, orasele s-au daramat sub bombe aruncate de toti binevoitorii.
Dar o sa scriu acest post cu gandul la Siria pe care o stiu, o tara frumoasa, o tara care poate ca va renaste candva si pe care poate ca o veti vedea si voi candva asa cum era, o tara unica in istoria omenirii, o tara cladita pe urmele unor mari imperii si mari conducatori de osti.
Sa incepem…
Damasc, Siria
In 9000 de ani de cand exista Damascul s-au intamplat multe: a fost prima capitala a lumii arabe, a imperiului Omeyad(sau Umeyad), a fost cucerit de arabi, mongoli, romani, bizantini, otomani. Dinastia Omeyazilor (din care se trage si profetul Mohamed) a creat aici un oras cum nu mai exista in lume in acea vreme. Straturile istoriei au facut din Damasc un mix minunat, cu un parfum autentic si inconfundabil.
Opt porti mai stau in picioare din perioada romana
si ele delimiteaza partea veche, in care se afla bazarul ce se intinde pe 16 km de stradute in care te poti pierde cu usurinta.
In mijlocul orasului vechi se afla Moscheea Omeyada, o moschee construita acum 1300 de ani, pe ruinele unei foste biserici crestine ce fusese construita pe ruinele unui fost templu roman.
A servit ca model pentru toate moscheile din intreaga lume. Calcand pe marmura din curtea principala te vei simti incarcat de istorie si inconjurat de fantasme ale trecutului navalnic.
In interiorul marii sali de rugaciune, in centru, e ceva ce pentru un crestin inseamna o mare surpriza – intr-un altar frumos decorat si ingrijit, la care se roaga toti arabii, se afla Capul Sfantului Ioan Botezatorul, un profet respectat pentru musulmani.
Alaturi de moschee, un alt altar surprinzator, al marelui conducator de osti arab, Saladin.
Saidnaya
La 27km de Damasc, in inima unor munti de 1500m se afla orasul Saidnaya, casa unei venerate biserici crestine inchinata Sfintei Maria. Localnicii vorbesc aramaica, iar numele vechi al orasului din perioada greaca era Abilene, aici presupunandu-se a fi fost locul in care se afla inmormantat Abel, cel ucis de Cain, din Biblie.
Biserica a fost construita de imparatul roman Iustinian, dupa o viziune a Fecioarei Maria si este un important centru de pelerinaj pentru toti crestinii si musulmanii.
In interiorul manastirii se afla o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria ce se spune ca a fost pictata de catre Luca Evanghelistul, unul dintre cei 4 creatori ai Bibliei.
Manastirea Takla, Siria
Situata in alt orasel din munti, cu populatie vorbitoare de aramaica, aceasta manastire este inchinata Sfintei Takla (Thecla), o discipola a Sfantului Pavel, care, urmarita de ostasii romani s-a refugiat in muntii inconjuratori ce se spune ca s-au deschis pentru a o lasa sa treaca.
Krak des Chevaliers, Siria
Acest castel cruciat, construit in doua etape, de unde si forma concentrica a zidurilor, este unul dintre cele mai bine pastrate castele cruciate medievale din lume. Sta cocotat pe culmea unui deal si acum, asa cum a stat timp de 1000 de ani, asa cum a stat sub ocupatia Cavalerilor Ospitalieri (ordin cruciat), asa cum a stat atunci cand Saladin l-a inconjurat cu ostile lui si a decis ca e prea greu de cucerit si a trecut mai departe, asa cum a stat atunci cand mamelucii au reusit sa il cucereasca dupa 36 de zile de asediu.
Tartous, Siria
Din nou un oras care sta pe un “munte” de istorie, un oras construit pe o colonie feniciana, peste care au venit apoi greco-romanii, bizantinii si arabii. Acum este una dintre locatiile favorite pentru plaja a sirienilor.