Egipt este locul in care se afla singura dintre cele 7 minuni ale lumii care inca mai exista: Marea Piramida a lui Kheops. Si ar fi de ajuns a spune doar atat, pentru a justifica maretia acestei parti din Lumea Frumoasa.

Dar Egiptul inseamna mult mai mult decat piramide, Egiptul inseamna misteriosul Sfinx, templele extraordinare ale faraonilor, Nilul plin de viata, comorile din Muzeul din Cairo, mumiile, Valea Regilor, Piata Tahrir, bazarurile, oamenii deschisi si gata in orice moment sa te ajute, papirusurile, asfintitul pe Nil, mancarea fabuloasa, desertul nesfarsit, marea atat de frumoasa…

Traim intr-o lume grabita, in care zilele ne sunt ocupate cu lupta de a trai, in care cu greu ne aducem aminte sa facem ceea ce iubim si sa iubim ceea ce facem. Traim intr-o lume in care timpul pe care reusim sa ni-l oferim noua, nu job-ului, rudelor sau obligatiilor sociale e din ce in ce mai scurt. Dar atunci cand prindem in sfarsit 2, 3 zile sau poate chiar o saptamana, vrem sa vedem tot, sa simtim tot, sa acumulam cat mai mult din ceea ce e frumos in jurul nostru.

Si Egiptul e frumos. Si daca nu ai decat cateva zile libere, tot frumos e. Si tot poti sa vezi lucuri minunate si sa ramai cu amintiri pentru o viata. Iata cum…

Egipt, ziua 1 – Cairo:

Ziua incepe devreme, la 7 dimineata, pe malul Nilului,

ar trebui sa fii in picioare daca vrei sa intri in camera funerara din Marea Piramida. Si da, primul obiectiv catre care te vei indrepta va fi complexul celor trei pirmide: Keops, Kefren si Mikerinos (Menakaure).

Piramidele se afla la marginea orasului, asa ca le vei vedea din masina, aparand in spatele blocurilor

piramida lui Kefren, Egipt
piramida lui Kefren
Marea Piramida, Keops

Daca ajungi destul de dimineata ai sansa sa fie mai putin aglomerat si, dupa cum spuneam, sa nu stai la o coada prea mare pentru a intra in camera funerara din Marea Piramida. Daca ai ghid, el nu va intra cu tine, pt ca nu are voie, dar inauntru, daca nu suferi de claustrofobie, va fi totul ok si spectaculos.

Daca nu ai ghid, gasesti acolo, si tot acolo gasesti o multime de camile si cai de inchiriat pentru o scurta plimbare pe langa piramide

sau in desertul care se intinde maiestuos cat vezi cu ochi

Sahara

La doi pasi de piramide dai nas-in-nas cu Sfinxul, unde, pe langa faptul ca poti sa intri prin coridoarele aflate la baza lui, mai poti face si o groaza de poze clasice si ridicole (sarutul cu Sfinxul, profil de Sfinx etc, va prineti voi pe loc)

Dupa platoul Giza pe care se afla piramidele si Sfinxul si dupa masa de pranz va veti indrepta catre Muzeul din Cairo. In interior fotografiatul e interzis, asa ca incercati sa va intipariti in minte toate minunile unei lumi exceptionale. Acolo e momentul sa va creati amintiri pentru o viata.

Drumul catre Muzeu va va duce prin oras si prin Piata Tahrir, atat de greu incercata in confruntarile recente. Urmele se vad inca si sunt emotionante:

Dupa muzeu va indreptati catre Institutul Papirusului unde veti avea ocazia sa vi se explice si sa vi se arate cum se faceau pe vremea faraonilor papirusurile. Si desigur ca nu veti pleca de acolo cu mana goala,

Dupa papirus, o oprire frumoasa este Moscheea Al Azhar, prima moschee din Cairo, important centru universitar

Incheiati turul cu o oprire ce va av bucur simturile, in bazarul Khan el Khalili. Aici, asa cum ii sade bine unui bazar din lumea araba, veti gasi condimente, parfumuri rare, mancare fabuloasa si muuulta voie buna atunci cand te targuiesti cu vanzatorii.

Asfintitul in Cairo este spectaculoss

dar trebuie sa il traiti pe marginea marelui fluviu

Iar noaptea Nilul nu-si pierde savoarea

Egipt, ziua 2 – Luxor:

Dis-de-dimineata va treziti iar devreme pentru a prinde zborul catre Luxor. Va fi o zi plina, dar va asigur ca va fi una dintre cele mai frumoase zile din viata voastra. Aici va veti intoarce in timpul faraonilor cu adevarat si veti simti maretia unei civilizatii demult apuse.

Luxor este si el o poveste cladita pe Nil.

Pe malul de Vest al fluviului sunt trei obiective pe care orice calator viseaza sa le vada cel putin o data in viata.

Primul, Valea Regilor, locul in care au fost ingropati faraonii Egiptului. Ghizii nu au voie in complex si nici nu veti avea voie sa faceti poze, dar mormintele sunt atat de frumos decorate si impresionante incat va asigur ca nu le veti uita vreodata.

Valea Regilor in zare
Valea Regilor in zare

Al doilea, Templul lui Hatshepsut, regina faraon care s-a travestit in barbat pentru a urca pe tron. Templul este extrem de bine conservat, iar ghidul va va da detalii uimitoare despre regina si despre picturile si statuile templului.

Hatshepsut Temple, Luxor, Egipt
Hatshepsut Temple
Hatshepsut Temple, Luxor, Egipt
Hatshepsut Temple, Luxor, Egipt
statuia lui Hathor, zeita bucuriei, a iubirii si a dragostei materne
statuia lui Hathor, zeita bucuriei, a iubirii si a dragostei materne
desen al lui Anubis

Al treilea, Colosii lui Memnon, care marcheaza sit-ul funerar al lui Amenhotep III.

Pe langa cele 3 obiective, orice ghid serios va va duce la o fabrica de alabastru, unde, ca si la papirus, veti vedea cum se fabrica obiecte din alabastru si veti putea sa va cumparati souveniruri frumoase.

Pranzul, ca de obicei, va fi gustos tare, mai ales daca restaurantul se numeste asa

Dupa-amiaza treceti iar Nilul, pe malul de Est de data aceasta pentru doua obiective senzationale:

Templul Karnak, Egipt

Intrarea in templu se face pe aleea sfincsilor cu capete de berbec

Dupa intrare, templul creste in dimensiuni, fiind opera mai multor faraoni. Cu cat veti intra mai adanc in complex, cu atat veti calatori mai mult in timp, cele mai vechi artefacte datand de peste 3000 de ani.

statuia lui Nefertari, sotia lui Ramses

Intrand in Great Hypostyle Hall, veti fi coplesiti de cele 134 de coloane ce se ridica in jurul vostru ca o adevarata padure de piatra.

In spatele complexului veti gasi lacul sacru in care acum mii de ani faraonii si jertfele lor catre zei se purificau.

Templul Luxor, Egipt

Unit candva cu Karnak de o strada lunga de 2km strajuita de sfincsi, este dominat de statuile faraonului razboinic Ramses II. Templul a supravietuit inundatiilor Nilului, invaziilor straine si miilor de ani ai istoriei.

Ramses II

Veti privi uimiti o biserica crestina construita pe acoperisul unui templu egiptean

Veti descoperi o capela crestina (copta)

Aici veti descoperi cum Alexandru Macedon si-a pus amprenta asupra istoriei si a Templului

Egipt, Alexandru Macedon, primul din stanga, reprezentat ca faraon
Alexandru Macedon, primul din stanga, reprezentat ca faraon

si veti vedea perechea obeliscului care se afla in Place de la Concorde din Paris (adus in Paris in timpul lui Napoleon, vedeti povestea AICI).

in partea dreapta se afla candva obeliscul ce se afla acum in Paris

Si faceti cunostinta cu

statuia lui Tutankhamon si a sotiei sale

Dupa templu, rasfatati-va cateva ore in centrul orasului, in asteptarea zborului catre Cairo.

Dupa 2 zile pline in Egipt, in care simturile si mintea v-au fost puse la incercare in cel mai frumos mod cu putinta, parca si zborul catre casa pare ceva nemaivazut, pe deasupra norilor si a capitalei faraonilor.

  Egipt…2 zile sunt putine pentru o tara atat de complexa, dar sunt destule pentru un calator pentru care timpul nu mai e de ceva vreme aliat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − five =