Visam din nou azi; ne lasam pe spate, cu o perna moale sub cap, inchidem ochii si zburam lin prin timpuri si peste timpuri, pe deasupra unei tari de poveste, pe deasupra desertului, pe deasupra oazelor pline de curmali, pe deasupra marii, pe deasupra ruinelor romane, moscheilor arabe, pe deasupra platourilor de filmare din Star Wars, pe deasupra unor oameni veseli si frumosi, pe deasupra miresmelor orientale invaluite in parfum de iasomie proaspata; visam azi la Tunisia.
Tunisia este vacanta perfecta: muntii Atlas, Sahara, Marea Mediterana, istoria agitata care a creat un melanj de cultura si obiceiuri greu de gasit in alte locuri, toate incanta ochiul calatorului si incrusteaza in suflet amintiri unice, palpabile si parfumate. E greu sa uiti nisipul desertului, e greu sa uiti mirosul de iasomie vanduta pe malul marii, la Hammamet, de catre o fetita oachesa si zambareata, e greu sa uiti gustul divin al gratarului de miel de la marginea soselei, e greu sa uiti sentimentul profund de pace din mijlocul ruinelor Cartaginei, e greu sa uiti de adrenalina de pe dunele Saharei, e greu sa uiti savoarea dulce a curmalelor proaspat culese, e greu sa uiti si nici nu vrei vrea sa uiti vreodata.
Hammamet
Aici e vorba despre mare, plaja si iasomie. Aici soarele si marea au zamislit un mic rai si l-au parfumat cu buchete de iasomie, vandute pe la colturi de localnici.
Sousse
O istorie zbuciumata a cladit acest oras minunat: cladit de fenicieni, cucerit de romani si apoi de vandali, ocupat de arabi, de spanioli, de venetieni si de francezi, orasul este un melanj de stiluri cu un puternic iz arab. Fortul arab, Ribat de Sousse, datand din sec VIII este exemplul pur si minunat al unor vremuri pline de maretie.
El Djem
Fostul oras roman Thysdrus, adaposteste unul drintre cele mai bine pastrate si vestigii romane din Africa. Amfiteatrul, numit de multe ori incorect Colosseum, este conservat intr-un mod exceptional. Adapostea 35000 de oameni la vremea sa, fiind al treilea cel mai mare, dupa cel din Roma care putea cuprinde 50000 de oameni si cel in ruina din Capua.
Chebika, Oaza din Atlas
Ascunsa in Atlas, gasiti o oaza de poveste. O oaza asa cum spun legendele, in mijlocul pustiului si al soarelui arzator, un loc in care apa a stiut sa supravietuiasca ascunsa privirilor si calatorilor. Un loc in care multe scene din Star Wars si Pacientul englez au fost filmate.
Tamerza
Undeva in muntii Tunisiei natura a creat ceva minunat. Cascade frumoase care amintesc de casacdele Iordaniei, tasnesc din piatra muntilor Atlas, o desfatare pentru calatorul ars de soare si prafuit
Oaza Mides
In apropierea granitei cu Algeria, bine ascunsa privirilor, se afla o alta oaza, Mides. Canionul acesteia a fost platou de filmare pentru Indiana Jones si Pacientul englez, iar curmalele culese aici sunt cele mai dulci pe care le veti gasi in lumea frumoasa.
Mergand prin desertul Tunisiei vei intalni oameni. Oameni frumosi, oameni veseli, primitori si curiosi. Sunt nomazi, isi muta putinul avut dintr-un loc in altul, cresc porumbei, capre, dorm sub cerul liber, sunt multumiti cu ceea ce au, sunt fericiti pentru ca se au unul pe altul si te privesc cu ochi mari si curiosi.
Spuneam mai sus “mergand prin desert”, dar aici, a merge este mai mult decat cuvintele pot sa spuna. Drumul prin desert poate fi plin de adrenalina atunci cand mergi pe traseul cunoscutei curse Paris-Dakar
sau cand te opresti la Onk Jemal sa admiri nesfarsitul desertului
sau cand treci pe langa camile ce traiesc liber
Tatouine, casa lui Anakin si Luke Skywalker
Platoul de filmare din Razboiul Stelelor aparae din neant in desertul tunisian. Poti intra nestingherit in cladirile ce se lupta acum cu furtunile de nisip, poti sa stai si sa te visezi inconjurat de Jedi si poti sa-l vezi cu ochii mintii pe Anakin reparandu-si nemaivazuta sa masina de curse.
Sahara
Tunisia inseamna desert, iar desertul tunisian este frumos, este magic si este viu:
Nefta
Mergem acum intr-o oaza altfel. O oaza considerata loc de nastere al sufismului, ramura mistica a islamului, care crede in spirite, vrajitorii, miracole. Este un loc de pelerinaj pentru lumea araba si una dintre cele mai frumoase oaze din desertul tunisian.
Tozeur
Acesta este un oras oaza. Este locul de cazare al turistului care se avanta in desert in cautarea oazelor sau adrenalinei, dar este si un oras viu, activ, cu locuri de joaca, restaurante, magazine, minarete etc
Kairouan
Ne oprim acum intr-unul dintre cele mai importante centre sunite si, nu ne oprim la una dintre multele moschei vechi de peste un mileniu, ci la bazinele Aghlabite, imense rezervoare de apa, construite in secolul VIII pentru a preintampina seceta.
Cartagina
Ne oprim acum in vechea capitala a imperiului punic, un loc incarcat de istorie si de frumos, un loc prin care au trecut romanii, vandalii si arabii lasand urme minunate ale trecerii lor. Ruinele te indeamna la cugetare si te lasa mut prin frumusetea lor. Simti prin toti porii incarcatura istorica atuci cand cutreieri agale prin vilele romane, pe langa locuintele punice sau cimitirele punice.
Incheiem bucatica noastra de Tunisia invitandu-va sa gustati din halva-ua si nuga minunata vanduta la colt de strada
sa savurati un ceai de menta si cateva curmale proaspat culese
sau un gratar de miel la marginea soselei. Va promit ca va fi cel mai bun gratar de care veti avea parte in aceasta viata
Tunisia…sunt mult mai multe de povestit decat puteti citi aici, sunt mult mai multe de vazut decat am reusit sa vedem impreuna, dar senzatia finala este una singura, de fericire pentru ca in Lumea Frumoasa exista un loc atat de special si magic.