Georgia, o tara mica, la intersectia intre Asia si Europa, cu o cultura unica in regiune, la poalele muntilor Caucaz, pe care Zeus l-a inlantuit pe Prometeu, o tara cu oameni veseli si determinati, care, in ciuda unei istorii lungi plina de razboaie si cuceriri, au stiut sa-si pastreze inca pofta de viata si bucuria de trai.

Sakartvelo este numele pe care l-au dat acesti oameni tarii lor, iar alfabetul georgian este unul nemaivazut. Exista teorii conform carora alfabetul are radacini adanci in limba aramaica, asa cum exista teorii conform carora poporul georgian este inrudit cu bascii sau corsicanii. Cert este ca alfabetul georgian este minunat, o insiruire de semne facute parca de catre un pictor.

Secole intregi georgienii s-au luptat si au trecut prin marile imperii ale lumii, roman, mongol, bizantin, persic, otoman si rus, pastrandu-si, insa, identitatea culturala, iar acest lucru a dus la Georgia pe care o descoperim azi, o tara plina de cetati si manastiri minunate intrate in patrimoniul Unesco presarate printre podgorii bogate si munti fabulosi.

Sa incepem cu o minune a Georgiei. Plecam din Tbilisi, capitala Georgiei si ne indreptam spre Muntii Kazbegi, intrand pe Drumul Militar Georgian, care leaga Georgia de Rusia. Peisajele sunt incredibile, drumul urcand uneori pe la altitudini de 2400m, trecand prin Gudauri, statiunea georgiana  de ski.

Destinatia noastra este Biserica Sfanta Treime din Gergeti (Gergeti Trinity Church), aflata pe un platou la 2170m, la care se ajunge dupa o urcare abrupta de 1,5 ore sau cu un 4×4 luat din satul de la baza. Atentie, 4×4 inseamna Lada 4X4, iar drumul este noroios si dificil

Dar, odata ajunsi sus, ramai mut de uimire

iar, daca ai norocul sa dai si peste un photo shooting de nunta, ziua ta va fi si mai frumoasa

Plecam acum catre Tbilisi si ne oprim pe drum la Jvari. Manastire veche, din secolul 6, la confluenta a doua rauri si langa anticul oras Mtskheta

Biserica aduce mai mult cu o fortareata, iar interiorul vorbeste despre simplitate si liniste

Drumul catre Tbilisi trece si pe langa alte locuri frumoase, cum ar fi

castelul fortificat Ananuri

sau lacul Zhinvali

Urmatoarea noastra oprire este Uplistsikhe, un complex de pesteri locuite inca din Epoca Fierului; gasim aici dovezi ale coexistentei intre crestini, musulmani si pagani.

Trecem mai aproape de zilele noastre si ne oprim la Gori. Da, la tovarasul Stalin acasa, mai bine zis la casa memeoriala si muzeul inchinat acestuia. Cuvintele sunt de prisos…

Stalin tanar
Stalin tanar

Casa in care s-a nascut Stalin

si trenul cu care calatorea acesta sunt bine intretinute si expuse frumos

in tren
in tren

Sa vorbim putin si despre Tbilisi, vechea capitala a Georgiei, oras incercat, asediat, cucerit, locuit de mai bine de 15 secole. E un oras frumos, linistit

cu un parfum oriental atunci cand treci prin partea veche

sau cu aer modern cand iesi seara si se aprind luminile

si, desigur, cu aer sovietic pe ici, pe colea (cum ar fi la metroul care coboara la 100m sub pamant)

Dar poate cel mai bun, la propriu si la figurat lucru din Georgia, dupa privelisti, castele, biserici, rauri etc este mancarea. E buna, arata bine si are gustul natural pe care-l cunosteam si noi candva.

pui cu usturoi in stil georgian
pui cu usturoi in stil georgian

ciorba de pui cu coriandru
ciorba de pui cu coriandru

Va recomand mancarea traditionala georgiana khinkali, umpluti cu carne, cu ciuperci, fierti sau prajiti

khinkali fierti
khinkali fierti
khinkali Georgia
khinkali prajiti

In final, va las cu cateva imagini despre o tara, Georgia, frumoasa si surprinzatoare

un McDonald's imens
un McDonald’s imens

Georgia

Georgia

Georgia
fatada unui restaurant

si va sfatuiesc sa prindeti primul avion care va va purta pe deasupra Caucazului lui Prometeu candva, al Georgiei astazi.

Georgia, Caucasus

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × two =